Yurtdışı Eğitim Hakkında Sık Sorulan Sorular
Yurt dışı eğitimi ile ilgili herkesin aklında okul, yaşam, maliyet gibi konularda birçok soru işareti bulunur. Konu yurtdışında eğitim olunca birçok detay ile karşılaşmanız normal. Yurtdışı üniversite eğitimi veya yurtdışı lise eğitimi için araştırma yapmaya başladığınızda kabul şartları, vize işlemleri gibi birçok detay karşımıza çıkar. Yurtdışı eğitim olanakları dikkatinizi çekiyorsa bu içerik tam size göre. Bu içerikte sizin için yurtdışı eğitim hakkında sık sorulan soruları cevapladık.
Yurtdışı Eğitim İçin Gerekli Koşullara Uygun Muyum?
Öncelikle yurtdışında eğitim almaya karar verdiyseniz bilmeniz gereken şey okulların ve ülkelerin bu konuda koşulları farklıdır. Uluslararası öğrenci olmak için de birçok gerekli özelliğe sahip olmanız gerekir. Yurtdışında eğitim almaya karar verdiyseniz sizden ilk beklenen İngilizce dil bilginizin yeterliliği olacaktır. Bunun dışında seçeceğiniz ülke, okul ve bölüm bu koşullarda belirleyicidir. Çok değişken olan bu koşulları VEF eğitim fuarlarında bire bir öğrenebilirsiniz. Okul temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen VEF yurtdışı eğitim fuarlarında temsilcilerimiz sizi en doğru şekilde yönlendirir. Yakında gerçekleşecek fuarlarımıza şimdi göz atabilirsiniz.
Yurtdışında Eğitim Kararı Verirken Neleri Göz Önüne Almalıyım?
Yurtdışında eğitim almak istiyorsanız öncelikle yeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza uygun olacak bölümleri araştırmalısınız. Böylece kariyer planlamanızı daha doğru oluşturmuş olacaksınız. Yine sevdiğiniz şeyler ve yaşam tarzınıza uygun olacak ülkeleri ve şehirleri araştırın. Yine okul kampüslerinin konumları ve yaşam maliyetleri sizin için belirleyici detaylar olmalıdır. Eğitim için gittiğiniz ülkede yaşama hedefiniz varsa o ülkenin bu anlamdaki politikalarını mutlaka inceleyin. Bazı ülkelerde bu daha kolayken bazı ülkelerde zordur. Yurtdışı yabancı dil eğitimi ya da başka bir alanda eğitim almak istiyorsanız VEF yurtdışı eğitim fuarlarına gelin; yurtdışı dil okulu, lise, üniversite temsilcileri ile buluşun, doğru karar verin.
Yurtdışında Aldığım Eğitim İş Bulmamda Kolaylık Sağlayacak mı?
Eğitim için yurtdışındaki okulları tercih ettiğinizde konfor alanınızdan uzaklaştığınız için değişime ve dönüşüme daha açık olacaksınız. Bu da sizin hayata bakış açınızı genişleterek kariyer beklentilerinizi etkileyecektir. Dil becerilerinizi geliştireceğiniz için birçok kaynağa ulaşabilecek ve diğer yeteneklerinizle birleştirme şansınız olacak. Bu sayede birçok işverenin dikkatini çekebilirsiniz. Yurtdışında alacağınız eğitim ve öğreneceğiniz yabancı diller, gördüğünüz yeni kültür ve yaşamlarla uluslararası bir birey olursunuz. Bu yapacağınız tüm tercihleri etkileyecek ve iş bulma olanağınız da aynı oranda artacaktır. VEF’in düzenlediği yurtdışı işe alım fuarlarını mutlaka takip edin.
Yurtdışında Edindiğim Yeterlilik Kendi Ülkemde de Geçerli mi?
Yeterlilik daha önce bahsettiğimiz kabul şartları gibi ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilecek bir konu. Bazı okul ve ülkeler tam geçerlilik sağlarken bazılarında farklı detaylarla karşılaşmanız mümkün. Bu sebeple yukarıda saydığımız maddeler gibi yurtdışı eğitim öncesi gideceğiniz okulun neleri kapsadığını, diplomanızın geçerliliği gibi konuları mutlaka inceleyin. Eğer internetten araştırma yapmak size doğru ve tatmin edici sonuçlar vermiyorsa VEF yurtdışı eğitim fuarlarını mutlaka takip edin. Bu fuarlarda birbirinden çok ülkeden okul temsilcisi size her konuda bilgi aktarır ve doğru adımlar atmanızı sağlar.
Yurtdışı Eğitim Giderlerini Karşılayamıyorum, Ne Yapmalıyım?
Yurtdışı eğitim olanakları aynı zamanda bursları da beraberinde getirir. Ancak uluslararası öğrenciler için verilen burslar sınırlıdır. Özellikle alacağınız eğitimin seviyesi, bölümü ve okullara göre değişiklik gösterir. Uluslararası öğrencilere verilen burslar sınırlı olduğu için öğrenciler arasında da rekabet söz konusudur. Bu sebeple iyi bir akademik başarı göstermelisiniz. Farklı kuruluşların dönem dönem yayınladığı burslar vardır. Ayrıca gideceğiniz ülkedeki okulun size vereceği haftalık çalışma izinlerini ve ücretlerini araştırın. Bu sayıda giderlerini karşılayan çok sayıda öğrenci bulunuyor. VEF sosyal medya hesaplarımızı takip edin, anlık olarak paylaştığımız bu bursları ve diğer indirim fırsatlarını kaçırmayın
Yurtdışında Hem Çalışıp Hem Okuyabilir miyim?
Bir yandan yurtdışında eğitim alırken bir yandan da çalışabilirsiniz. Ancak bunun için diploma alacağınız bir programda olmanız gerekir. Çünkü alacağınız uluslararası öğrenci vizesiyle aynı zamanda çalışma izninin de sahibi olursunuz. Yurtdışında yarı zamanlı çalışmanın yine ülkelerin politikalarına ve kurallarına göre değişiklik gösterdiğinizi bilmelisiniz. Ancak birçok üniversite bu konuda öğrencilerine yarı zamanlı işler önererek yardımcı oluyor. Aynı zamanda kampüs içinde de size belli işler önererek harçlığınızı çıkarmanızda destek sağlıyor. Üniversitelerde bulunan kariyer merkezleri bu anlamda yeteneklerinize göre size yardımcı olacaktır.
Başvuru Süreci Ne Kadar Sürüyor?
Yurtdışında lise, üniversite gibi programlarda yapacağınız başvuruyu mümkün olduğunca erken yapmalısınız. Elbette okulların akademik yılları da ülkelere göre değişiklik gösteriyor bu sebeple gitmek istediğiniz okulun kabul şartları ve başvuru detaylarına hakim olmanız gerekir. Örneğin Birleşik Krallık akademik takvimi Eylül ve Aralık aylarında başlarken ABD’de Ağustos ve Aralık şeklindedir. Bu sebeple gitmek istediğiniz ülkenin ve okulun akademik yıllarına göre başvuru sürecinizi başlatın.
Bir Eğitim Danışmanına İhtiyacım Var mı?
Bambaşka bir ülkeye eğitim için gitmeye karar verdiğinizde öğrenmeniz gereken çok fazla detay olduğunu bilin. Eğitim, yaşam, konaklama ve sosyal hayat gibi birçok detay mevcut. Bu sebeple bu süreçte size yardımcı olacak soru ve sorunlarınızda destek olacak bir danışman şart. Size yukarıda belirttiğimiz değişen durumlara uygun bir plan hazırlayarak nokta atışı başvurular yapılması için danışmandan yardım almalısınız. VEF yurtdışı eğitim günlerimize katılarak veya Endless Abroad’ın tecrübeli eğitmen ekibinden ücretsiz destek alabilirsiniz.